Vezi adesea o mulțime de noutăți în materie de tehnologie, care te îndeamnă constant să cumperi ultimul gadget apărut. E greu să reziști tentației, iar uneori nici nu e neapărat indicat să o faci. Pentru că, fie că ne place să recunoaștem sau nu, tehnologia ne ușurează considerabil viața.
Vrei să spui că ți-ar plăcea să aștepți săptămâni întregi ca să primești răspuns la o scrisoare? Un simplu mesaj, mail sau telefon îți rezolvă rapid problema. Sau, ca antreprenor, ți-ar plăcea să te întorci la calculatul pe foaie a tot ce ține de veniturile și cheltuielile afacerii tale? Ar fi un adevărat chin.
Ne-am gândit, așadar, să îți înfrumusețăm ziua cu o serie de curiozități legate de tehnologie. O luăm ușor, cu calm și răbdare, de la câteva dintre cele mai mari descoperiri tehnologice ce ne-au influențat existența pe care o cunoaștem în prezent și până la tehnologia modernă, avansată, ce abia începe să facă furori.
Bineînțeles, nu ne vom referi la apariția curentului electric și a altor asemenea elemente învățate la școală. Venim la tine cu știri mai deosebite din lumea tehnologiei.
Știai că…? 7 noutăți și nu numai tehnologice ce te vor surprinde
1. Wi-Fi-ul s-a inventat acum aproximativ 30 de ani
Deși a luat avânt în special în ultimul deceniu și jumătate, istoria Wi-Fi-ului este mai lungă de atât. După cum se întâmplă întotdeauna atunci când vorbim despre evoluția tehnologiei informaționale, a fost și de această dată implicată o companie ce își dorea să iasă din umbra marilor săi competitori.
IBM era pe val și creștea chiar intermediul celorlalte firme, care erau nevoite să achiziționeze produsele sale pentru a-și face propriile dispozitive. Cu toate acestea, Comisia Federală pentru Comunicații din Statele Unite a decis în ’85 să dea voie tuturor să utilizeze anumite secțiuni de unde radio, cât timp nu-i îngrădeau pe alții.
Mai târziu, în 1991, companiile AT&T și NCR au inventat precursorul 802.11, destinat utilizării în sistemele de casieri. Primele lor produse aveau denumirea de WaveLAN și, astfel, ei sunt considerați ca fondatorii Wi-Fi-ului.
2. Primul browser de internet n-a fost Internet Explorer
În ciuda glumelor făcute pe seama „anticului” Internet Explorer, el nu e chiar atât de vechi precum se crede. Acesta și-a făcut lansarea în anul 1995. În plus, fiind combinat cu sistemul de operare Windows, a fost timp de 7 ani cel mai folosit browser web.
De fapt, primul browser de internet se numea Mosaic și a fost dezvoltat la începutul lui 1993. Dacă n-ai auzit de el, se datorează notorietății lui Internet Explorer, care l-a depășit… rapid (cel puțin la acea vreme).
3. Înregistrarea domeniilor web a fost inițial gratuită, iar în prezent poate avea prețuri de neimaginat
Ai citit bine. Până pe 14 septembrie 1995, erai liber să îți faci orice site doreai, în mod absolut gratuit. Desigur, competiția nu era atât de acerbă ca acum și nici vizitatorii site-urilor atât de numeroși.
După aproximativ 4 ani de la acea dată, în 1999, domeniul business.com a fost vândut cu nu mai puțin de 7,5 milioane de dolari. Asta e cu adevărat o schimbare, nu-i așa?
4. World Wide Web-ul a devenit celebru în doar 4 ani
Prin celebru se înțelege mai exact că a atins cifra de 50 de milioane de utilizatori. Poate pare o perioadă destul de îndelungată de timp, dar în comparație cu alte apariții sau știri din știință și tehnologie, stă foarte bine.
De exemplu, i-au luat 13 ani televizorului să ajungă la aceeași performanță și 38 radioului. Parcă se vede, totuși, diferența…
5. Au apărut telefoanele al căror ecran se îndoaie
Dacă privim puțin retrospectiv, tehnologia aceasta comercială seamănă într-o oarecare măsură cu clasicele telefoane cu clapetă. Evident că nu e totul atât de simplu.
Gândește-te că îmbini practic cu ușurință utilul și plăcutul. Pe de o parte, te bucuri de toate funcționalitățile celui mai nou smartphone, iar, pe de alta, telefonul devine imediat suficient de mic cât să încapă în buzunar. Nu te mai stresezi că e voluminos și ar putea cădea în orice secundă.
6. Google contribuie la îmbunătățirea conversațiilor video
De când cu pandemia, mai toate întâlnirile s-au mutat în online. Cu siguranță ai pățit și tu să ai mici probleme cu conexiunea de internet și efectiv să nu se audă clar tot ce spui sau să nu-ți înțelegi în întregime interlocutorii.
Inteligența artificială ne salvează și de această dată, mai precis prin intermediul Google. Sistemul deduce ceea ce s-a spus și vine în completarea mesajului cu sunetele și inclusiv cuvintele lipsă.
7. Microsoft a produs un software ce semnalează pozele sau clipurile video contrafăcute
Cu ajutorul Microsoft, vom putea în sfârșit să reducem (dacă nu chiar eliminăm) numărul știrilor false. Este o tehnologie IT extrem de utilă, mai ales că diverse publicații tind să fabrice fel și fel de povești, în speranța că vor avea mai mulți adepți.
Software-ul se numește Microsoft Video Authenticator și este oferit gratuit. Acesta analizează materialul indicat și îi calculează probabilitatea de a fi fost sau nu falsificat.
În concluzie, lăsând la o parte conspirațiile ce au în vizor tehnologia 4G sau 5G, sunt o mulțime de lucruri fascinante de aflat despre tehnologie. Depinde, desigur, ce anume înseamnă tehnologia pentru fiecare, dar, ca idee, putem spune deschis că în secolul XXI dependența de tehnologie e justificată.